Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak už i Bobek přichází s klamavou reklamou aneb kaprův mejdan.

„Choďte do ZOO, ať se zvířata nenudí“, hlásá ředitel té pražské v rozhovoru prosincového čísla měsíčníku Prahy 4 (Naše Praha 4 - 11/2014). Smějící se pan Bobek ale zaměňuje chování zvířat a lidí, a to v obou směrech. Z druhé strany tolik veselí být nemusí. Klamavá a podbízivá reklama instituci neprospěje. ZOO jako výstava Bodies Revealed.

Miroslav Bobek: „je potřeba si uvědomit, že stejně jako lidé sledují zvířata, tak zvířata obdobně sledují lidi. Lidem proto říkám, choďte do zoo, aby se zvířata nenudila! “

Pakliže rozvineme tuto myšlenku z ředitelovy (možná méně větrané) kanceláře, pak narůstající počet návštěvníků nebude navozovat stres a nadměrné vyrušování zvířat, ale naopak jim bude přinášet potěšení z toho, že se v jejich teritoriu stále něco děje a lidé je obšťastňují svou permanentní a početnou přítomností. Mají to ta zvířata ale štěstí, že jsou v zoo a ne někde ve volné přírodě. Tam musí dlouho znuděně čekat, až se nějaký ten člověk objeví, aby se pak všechna seběhla, slétla či doplazila a potěšila se setkáním s ním ať už v africké savaně, jihoamerickém tropickém pralese nebo v našem českém lese. Každý to přeci zažil. Navíc těm v zoo lidé jen tak neuniknou, musí se pěkně promenádovat po vytýčených chodnících, aby si je zvířata dosyta užila a nehrozilo, že by snad nějaký návštěvník unikl všem typům interakcí s nimi.

Nevím, snad možná skutečně existují druhy, kterým je málo přítomnost příslušníků svého vlastního druhu, jiných spolubydlících druhů a ošetřovatelů, trápí se nudou a čekají toužebně na návštěvníky. Osobně jsem ale v zoo vždy naprostou většinu zvířat musel spíše hledat a čekat, kdy se na okamžik objeví ze svých úkrytů, než aby byli nažhavění na mou společnost, snad s výjimkou těch, která se naučeně sbíhala s očekáváním podání nějakého pamlsku.

Mám sice jen laický, ale silný pocit, že pan ředitel zaměňuje vnímání zvířat a lidí. Doufejme, že je to jen profesní deformace. Každopádně pane Bobku ne všichni návštěvníci vám zbaští vše, co jim předložíte tak jako svým chráněncům. Možná by řada z nich uvítala místo podbízivosti a maskování jiných důvodů otevřenou pravdu: choďte do ZOO, ať máme přímo či nepřímo více peněz nejen pro atraktivnější expozice pro vás, návštěvníky, ale především větší, přirozenejší a pro život našich zvířat přijatelnější prostředí.

Nepatřím k fanatickým ochráncům zvířat, zoo je civilizační výdobytek, kde zvířata rozhodně nestrádají více než jiné biotopy jejich umělého chovu a mají se možná i lépe než mnoho lidských populací, ale věci by se měly nazývat pravými jmény. A zoo, přes všechny její ušlechtilé osvětově-vzdělávací, záchranné, studijně-vědecké, interaktivně-naučné aj. cíle bude vždy především o zábavě, kterou pan ředitel podsouval zvířatům ale myslel tu lidskou. Všechny ty výše jmenované ušlechtilé cíle jsou totiž dostupné v dnešním světě i mimo zařízení jako zoo. Je to jako s výstavou silikonem zakonzervovaných a částečně rozpitvaných lidských těl Bodies Revealed. Můžeme ji pokládat za jakkoli odborně naučnou a atraktivně vzdělávací, ale nemáme v dnešním světě tytéž informace ve stejně detailním a barvitém zpracování dostupné i jinde a jinak? Nejsou tyto výstavy nakonec jen zábavní atrakce pro masy návštevníků, kteří chtějí být více než vzděláni šokováni a zažít něco extra ? Čímpak je vykoupen náš pohled na faktické či obrazné mrtvoly (objekty mimo své přirozeném prostředí?). Právě pohledem z druhé strany!!! U zvířat v zoo je taková představa „neantroposkopického pohledu“ z druhé strany těžká, ale co u lidských objektů na výstavě, kolik z nás by tam místo anonymního čínského vězně chtělo vidět svou matku, své dítě, sebe….. za účelem možná vzdělávacím ale možná ještě víc zábavním. Opakuji, že nejsem ani náhodou odpůrce zoo nebo podobných výstav, pakliže jim dáme maximálně „humánní“ (resp.„animální“) rámec a odlišíme ušlechtilou stránku od té méně ušlechtilé-bulvární. Podbízivě vyděračské lákání návštěvníků na zvířata, co se bez vás nudí, patří víc do druhé kategorie. V této linii se pak lehce může stát, že se nám zoo zvolna promění zábavní park a stroj na peníze typu Loro Parku na Tenerife a mnoha podobných jiných v turistických centrech po celém světě, s dresurou delfínů či lachtanů, papoušcích na bicyklu, všudypřítomného shoppingu apod. bez esence vlastního života zvířat a mentálně-duchovní imprese na návštěvníky analogické výstavám lidských ostatků imitujících život.

Nechci na zakladě jednoho nešťastného výroku hodnotit celkové počínání pana Bobka, myslím, že si nevede špatně, ale jak už kdysi postřehl Lao-Ć : "lidé často selžou právě v okamžiku, kdy uspěli". Od bývalého šéfa a málem ombudsmana ČD, nebiologa Fejka jsem takový myšlenkový nebo marketingový tah nikdy ani náznakem nezaznamenal.

A propos pane Bobku, nezapomeňte si koupit vánočního kapra. Ne snad proto, abyste měl kus šťavnaté ryby na talíři nebo abyste dal vydělat našim rybářům/rybníkovým hospodářům, ale aby nebylo kaprovi smutno. Je mu těsno v těch kádích, šíleně se nudí a bude jistě neobyčejně potěšen vaší společností i zábavou jakou mu přichystáte na Štedrý večer!

Autor: Miroslav Hyliš | úterý 16.12.2014 9:06 | karma článku: 5,29 | přečteno: 419x
  • Další články autora

Miroslav Hyliš

Žít jako Havel.

O Havlovi neplkat, podle Havla žít. Anebo naopak, oboje nás někam dovede. Důvodem věčné iritace z myšlení a činů Václava Havla je špatné svědomí. S jeho krédem o pravdě a lásce se každý musí popasovat sám. O výsledku vítězné strany je ale rozhodnuto dávno dopředu, zákony, které těžko uchopíme. Osobní názor a možný výklad, kam až sahá Havlova nejslavnější myšlenka.

18.12.2014 v 15:15 | Karma: 21,56 | Přečteno: 1463x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Hyliš

Dies irae za Václava Klause

Báseň k odkazu exprezidenta Václava Klause inspirovaná vzpomínkovou akcí "jeho vynášením z hradu" 7.3.2013

11.3.2013 v 13:30 | Karma: 15,92 | Přečteno: 571x | Politika

Miroslav Hyliš

Poděkování čestným senátorům a soudcům.

Tento dopis byl původně zaslán 28 senátorům, kteří podpořili petici KlausovaVELEZRADA.cz v předvečer dne hlasovaní o obžalobě v senátu, ale je dodatečně věnován všem 38 senátorům, kteří ji podpořili i 3 (4) soudcům ústavního soudu, kteří včera nesouhlasili s odmítnutím návrhu na zrušení části amnestie, na rozdíl od většiny kolegů-prezidentových nominantů v čele s dlouholetou podporovatelkou V.Klause a ODS Dagmar Lastoveckou. Dopis je dodatečně zveřejněn také jako odpověd některým blogerům na podobné otevřené dopisy senátorům - negativní reakce, pro ujasnění argumentů protistrany.

6.3.2013 v 13:25 | Karma: 19,87 | Přečteno: 859x | Politika

Miroslav Hyliš

Klausovi - rodové zatížení a nenáhodné škodění.

Temná minulost otců Lívie Klausové a dosluhujícího prezidenta odkrývá nápadně shodné znaky s působením jich samých a jejich potomků. V čem se liší nedávná propaganda syna a celoživotní propagandy otce od té nacistické nebo komunistické, jimž propadli předci Klausových? Co nám ještě tato rodinka předvede, jsou to už poslední plivance a kostlivci z jejich skříní? A pochybuje ještě někdo o důvodech k ostražitosti vůči podobným lidem? pozn. hlavní myšlenky a možná i nové informace viz. P.S. jsou v textu podtržené.

11.2.2013 v 15:15 | Karma: 33,03 | Přečteno: 1959x | Politika

Miroslav Hyliš

Ozdravení české společnosti vede přes rekriminalizaci krádeží.

Obnovení mravních, hodnotových i budoucích hmotných "statků" české společnosti (jednotlivců i státu) vede přes zpětný trestní postih krádeží (různých podob) nepostižitelných dobovými (a současnými) zákony v rámci celospolečenského konsensu "narovnaného" práva. Skutečná revitalizace české společnosti vede jedině přes rekriminalizaci krádeží a případně i reprivatizaci.

10.1.2013 v 15:10 | Karma: 13,88 | Přečteno: 624x | Politika

Miroslav Hyliš

Klausova výchovná lekce: poučme se konečně a využijme ji adekvátně!

Potenciál hlouposti a lhostejnosti a potenciál jasného odporu většiny.Václav Klaus svou amnestií (a dosavadními) milostmi definitivně odkryl skutečné důvody a smysl svého mnohaletého působení: mafie mu nepokrytě koukají z kapes.Veřejnost zatím paralyzovaně přihlíží.

7.1.2013 v 12:35 | Karma: 27,27 | Přečteno: 1349x | Politika

Miroslav Hyliš

Ztráta iluzí o V.Británii-oponentura autorovi a jiným euroskeptikům

Dovolím si reagovat touto formou na včerejší, dle karmy a čtenosti úspěšný článek pana V.Pánka "Ztráta iluzí o Velké Británii" (http://panek.blog.idnes.cz/c/60138/Ztrata-iluzi-o-Velke-Britanii.html) ale především na množství euroskeptických článků poslední doby kritizujících nejrůznější aspekty poměrů a procesů v Evropské unii.

9.12.2008 v 15:19 | Karma: 17,70 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Hyliš

Kdopak ještě neprokoukl a kdopak ještě naletí prázdnému a falešnému

Kdysi jsem po urážející a zkorumpované prezidentské volbě nenašel ve svém blogu lepšího přirovnání pro chovaní a motivace vítězného kandidáta než k parazitu, který je pro svůj osobní prospěch - manifestaci chorobného ega, schopen škodit a manipulovat kde se dá a čím se dá – lidmi/lidem, morálce, faktům, pravdě, prospěchu...Předpovídal jsem, že rodnou ODS Václav Klaus využil (už kdysi vytvořil?) jen jako hloupého, dlouhodobě zmanipulovaného hostitele, kterého záhy v konečném funkčním období odkopne jako nepotřebného, tak jako to učinil v minulosti s jinými zmanipulovanými „hostiteli“ a že takovým hostitelem byla a může být jakákoli jednotka lidí, národ, stát. Poslední dny, týdny a měsíce ukazují, že jsem se v tomto přirovnání nemýlil.

8.12.2008 v 0:12 | Karma: 22,72 | Přečteno: 1386x | Politika

Miroslav Hyliš

Rozkradená identita i stádní lhostejnost Čechů.

(krádež jako legitimní národní a státní vlastnost aneb co dál s českým státem)

14.8.2008 v 23:16 | Karma: 39,38 | Přečteno: 4817x | Diskuse| Politika

Miroslav Hyliš

Poslední trik lišáka Klause...

...aneb jak doběhl jen sám sebe (Klausos Uroboros). Nečisté vítězství ve volbě hlavy státu jako vyvrcholení pokřivenosti celé společnosti aneb Václav Klaus jako veleúspěšný typ predátora (Výzva k pokání a změně)

20.2.2008 v 21:55 | Karma: 20,68 | Přečteno: 1663x | Politika
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1481x
Autor působí na PřF UK,kde se zabývá parazitologií a elektronovou mikroskopií. Má rád vážnou hudbu,přírodu,krajinu,toulání,focení,hory,chrámy,prostor a jako všichni dálky; moře,vesmír,nejvíc ty ve fantazii; sbírá a pěstuje vzácné rostliny,má malé arboretum. Fascinují ho tajemství hmotného i nehmotného světa, uvědomuje si jejich delikátní propojení i projevy ve všem kolem nás.Ví,že smysly klamou,rozum rád šálí,vášně nejvíc a vše je postaveno na hranách a protikladech.

Seznam rubrik